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For Question & Answers previously posted, please refer to the DOE Grants & Funding Webpage.
General

G12-Q. Is there a published set of responsibilities for a fiscal agent or regional program manager?
G12-A. Information pertaining to this topic is in the current grant application package. There is not a separate published list of program manager job requirements; regions may customize the responsibilities and activities of regional staff to meet their needs.

G13-Q. The grant application organization chart requests that the percentage of time charged to the grant is included for each position. Is this the percentage of time charged to the federal funds only, or would it also include the time charged to local match funds?
G13-A. Please indicate the amount of time a person spends on adult education activities funded by either or both state and federal funds.

G14-Q.  What qualifies as a "correctional institution"? Who falls under the heading of "other institutionalized individuals"?
G14-A.	Please see slide 10 of the pre-proposal webinar for a list of qualifying institutions for the delivery of services provided with Section 225 funds. The webinar archive and the transcript are posted on the Grants and Funding webpage. 

Funding

F6-Q. 	Can AEFLA funds be transferred to C&I mid-year since they are now one grant?
F6-A.	No, the awards are made out of separate funding streams within the federal award. However, any reallocated funds (which happens at mid-year) may be requested to be awarded as C&I funds if a need is justified.

F7-Q. 	How are the funding formulas derived; what is the base and distributed components? Some regions’ SLCA funds have decreased (from the 2017 competition) at a greater percentage than their enrollment decrease. 
F7-A. 	The formula used for all three funds on Appendix C is as follows: 15 percent of each total fund is divided by 22 and provided as a base ($67,669.11 for federal funds, $15,375 for SLCA, and $7,171.37 for GAE). The remaining 85 percent of each fund is distributed regionally based on the population in each region in need of services. 

The purpose of SLCA is to offset some of the administrative cost of the regional fiscal agent (see page 12 of the application). Salaries of regional staff need not be solely covered by this funding stream. Applicants are encouraged to consider federal funds for regional staff salaries and to distribute salaries between administrative and instructional funds depending on the activities and responsibilities. 

WIOA Sec. 222 (a)(3) establishes that not more than five percent of the grant funds be used for administrative expenses. However, should the five percent administrative cap become too restrictive to cover required costs (e.g. contribution to the Career Works Centers and professional development) as well as salaries, applicants may submit a letter requesting a waiver of the five percent cap. The letter should include the specific percentage of funding required for administrative expenses along with a detailed justification for the needed increase. See also F2-Q from FAQ Set 1.

F8-Q. 	How are the funding formulas reflective of the footnote on Appendix C: “Note: the tentative funding allocations for year one, 2020-2021, are based on a formula based on the 2013-2017 American Community Survey five-year estimates of Virginians without a high school diploma or equivalency by region plus a base amount. Virginia uses the five-year estimate to ensure small and rural communities are equitably represented.”
F8-A. 	The formula with the base plus distributed amounts allows for an equitable per-student allocation across the Commonwealth, resulting in slightly more funds per student in less populated regions. The footnote refers to the fact that VDOE uses a 5-year population estimate to determine target enrollments rather than the one-year American Community Survey estimate, which may fluctuate more than 5-year estimate.

F9-Q. 	In the past, we have negotiated an MOU with our six K-12 divisions, and then a separate MOU for each regional jail authority. Now that AEFLA and C&I are to be applied for under one proposal, can we continue to submit the MOUs in this fashion, or should this all be in one MOU? 
F9-A. 	Yes, multiple MOUs would be appropriate in this case.

F10-Q. 	In the past, we have had much more than 15% match. Should I show the match in excess of 15% on our budget?
F10-A. 	Applicants may declare additional match funds. Be aware of the requirement to maintain that match effort; see pages 14-15 of the grant application package for more information. Applicants are not required to report more than 15 percent match.

F11-Q.	The chart on page 12 of the application package indicates that less funding is available for IELCE programs than recent previous years. Will there be more money available in the future?
F11-A.	The federal funds for IELCE are a limited, set-aside fund within the federal allocation. We recognize that the limited funds may impact the number of students that programs are able to serve. Any future changes in funding will be dependent upon the federal allocation. 
Integrated Education and Training (IET)

[There were no questions submitted in this Set.]

Demonstrated Effectiveness

DE4-Q.  Our college provides all of the services for our adult education programs – all faculty and staff members are employees of the college, we operate out of a central office, all reporting (financial and data) is handled by the college. However, the public schools and local jails provide cash match and in-kind use of classroom space. Can you please confirm that this meets the definition of consortium? 
DE4-A.  Yes, the situation described in the question does meet the definition of consortium, given the contribution of local match.
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