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General

G1-Q.	Could you provide a definition of civic participation?
G2-A.	There is no federal or state definition for civic participation. Please provide a clear description of your model for reviewers.

G2-Q.	Can providers applying only for section 243 also include family literacy activities in their program?
G2-A.	Family literacy is an allowable activity only with section 231 funds.

G3-Q.	What staff members are covered by the requirement of a baccalaureate degree?
G3-A.	This requirement applies to classroom instructors.

G4-Q.	How should we plan to collect and report post-exit student outcomes?
G4-A.	Consult the recorded tutorials, policy documents, and resources shared to learn more about the data collection and reporting requirements.

G5-Q.	What style manual should we use for citations?
G5-A.	There is no style manual mandated for the narrative. Please be concise and specific with citations; endnotes, footnotes, and inline citations are all acceptable.

G6-Q.	The application prompt asks for the past three years’ effectiveness data. May we include the current year?
G6-A.	Include the past three complete years’ performance data to respond to the prompt. Applicants may include current year-to-date data as additional information.

G7-Q.	Under grant opportunity, prompt 2.4.3, what is considered to be “supplemental learning”?
G7-A.	Consult the Assessment and Distance Education Policy for Virginia Adult Education and Literacy Programs and the resources on the Distance Education page to learn more about the definitions of various educational technology models.

G8-Q.	Must copies of the application submission include copies of all attachments?
G8-A.	Yes. Follow submission guidelines in the current grant package and submit one original and five copies of the entire submission.

G9-Q.	Do applicants have to address all state priorities?
G9-A.	Yes. Offering correctional education in every region would be the exception as it is only applicable to grant opportunity 1.0, Adult Education with C&I. All other state priorities are applicable to all funding types and should be addressed.

G10-Q.	Does corrections education include juvenile detention centers or only adult facilities?
G10-A.	The requirements that govern eligible individuals applies to all AEFLA federal programs: Adult Education, C&I, and IELCE. The individual must be above compulsory school age which in Virginia is 18 years of age, and not enrolled or required to be enrolled in secondary school. Students younger than 18 must meet eligibility guidelines set forth in Superintendent’s Memo 010-17.

G11-Q.  May we use color in the narrative, particularly in tables?
G11-A.	Yes, if all six submission sets are identical, applicants may use color to assist with readability. 

Funding

F1-Q.	Must Virginia Career Works Infrastructure costs be contributed from federal administrative funds or can state funds also be used?
F1-A.	Infrastructure costs contributed to a Virginia Career Works Center must be contributed from the federal administrative funds. Other services provided in the Centers (workshops, classes, testing services) may be covered by federal or state funds.

F2-Q.	Why was the formula changed for the SLCA allocations? Must all regional staff positions be funded solely through this fund?
F2-A.	The formula for all allocations in Appendix C is driven by population and educational attainment in a region. The allocations for General Adult Education (GAE) and State Lead Coordinating Agency (SLCA) are awarded on a base amount plus formula allocations that is determined by using data from the latest 5-year American Community Survey data (see page 12 of the application package). Salaries for regional staff members may be funded through a variety of funding streams corresponding to their duties. For activities that are administrative, budget out of administrative funds; for activities that directly support teachers and instruction, budget out of instructional federal or state funds.

F3-Q.	May CBLOs apply for State Lead Coordinating Agency funds?
F3-A.	SLCA is a state matching fund available only for programs that serve as regional adult education with C&I fiscal agents.

F4-Q.	Is the highest amount of an IELCE award $150,000 per region or per locality?
F4-A.	The table on page 12 indicates the amounts available per award. Grant opportunity 2.0 Integrated English Literacy and Civics Education may be submitted by a regional fiscal agent or any other eligible provider; there may be more than one award per region. Service areas are not pre-determined; please describe the area and population(s) proposed to be served.

F5-Q.	Will there be any extra IET money as there has been in the past?
F5-A.	The table on page 12 indicates the total of the amounts available per IELCE award; we do not anticipate that there will be additional funding.


Integrated Education and Training (IET)

IET1-Q.	Concerning the definition of cohort and shared learning objectives for an IET program with training partners, is it possible to share or reference some good examples?
IET1-A.	Consult the resources shared, including the IET Blueprint, developed by the Virginia Adult Learning Resource Center. There is not a definition of “cohort” and there has been a variety of models implemented in Virginia to leverage the value of peer supports that cohorts bring to adult education. Provide a clear description of your model for reviewers.

IET2-Q.	Must we offer an IET cohort in both our adult education section 231 program and the C&I section 225 program?
IET2-A.	Grantees must use federal funds to deliver at least one IET cohort per award. The IET offered in grant opportunity 1.0, Adult Education with C&I, may be offered to serve participants with either section 231 or 225 funds. All IELCE grantees must provide at least one IET cohort. Multiple IET cohorts may be proposed per award, and additional funding may be braided with the federal funds (state funds such as PluggedIn VA or other discretionary grant funds).

Demonstrated Effectiveness

DE1-Q.	If one locality in a region does not meet the performance level, will this make the grant application by the region ineligible for review?
DE1-A.	We will take the region’s average rate of demonstrated effectiveness into consideration. If a locality within a consortium has performance below the minimum threshold, provide a justification for their inclusion in the comments section of the Table and further explanation of how the performance situation will be addressed in the next grant cycle in the narrative.

DE2-Q.	NRS Table 5, column E is called “Total Periods of Participation” not participants. Is this the same as number of participants referenced in the tutorial?
DE2-A.	That is correct, column E on Table 5 represents the number of periods of participation by participants.

DE3-Q.	Must we complete one set of Tables for each locality and must we complete all Tables?
DE3-A.	Each member of a consortium must complete and submit the full set of Demonstrated Effectiveness tables. 
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