
FAQ:  013-10 

 

TOPIC:   Private Pre-schools 

 

Q: Parents unilaterally place their child with a disability in a private pre-school and 

request that the local school division provide speech therapy under the regulations 

governing “equitable services”.  Although the school division’s equitable services include 

speech therapy, the school division determines that the private pre-school does not meet 

the definition of “elementary school.”  School personnel notify the parents that the 

school division will not provide equitable services for their child. 

 

 Are there uniform standards for local school divisions to use in determining whether 

or not a pre-school facility meets the definition of “elementary school?”  

 Does the Virginia Department of Education (VDOE) have a legal basis to override a 

school division’s determination that a private pre-school does not meet the definition 

of “elementary school?” 

 Do the parents have dispute resolution options, other than the complaint system, for 

resolving the dispute? 

 

A:   

Preliminary Note: The U.S. Department of Education reminds us that the IDEA 

requirements extend to pre-schoolers with disabilities. Specifically, U.S. DOE’s Office of 

Special Education Programs (OSEP) states that the IDEA requirements are equally applicable 

to pre-schoolers with disabilities. (OSEP Q&A, “On Serving Children with Disabilities 

Placed by Their Parents in Private Schools”, Question H-3, January 2007). 

 

When parents unilaterally place their children with disabilities in private schools, federal and 

state regulations governing special education allow parents to request equitable services from 

the school division in which the private school is located. (34 CFR §300.137; corresponding 

Virginia Regulations at 8 VAC 20-81-150 C.6).  When the school division receives these 

requests, the LEA must make two initial decisions: 

 Is the facility a “non-profit” institutional day or residential school? 

 Does the school meet the definition of “elementary school”; or “secondary school?” 
[8 VAC 20-81-150 C.2.b] 

 

With this foundation in mind, let us review each of the above questions: 

 

 Are there uniform standards for local school divisions to use in determining 

whether or not a pre-school facility meets the definition of “elementary school?”  

 

The federal and state regulations governing special education define “elementary school” as a 

nonprofit institutional day or residential school, including a public elementary charter school, 

that provides elementary education, as determined under state law. (8 VAC 20-81-150 C.1.b; 

34 CFR §300.13). (emphasis added).  Virginia state law, the Code of Virginia, does not 

include or exclude pre-schools in its definition of “elementary school.” (§22.1-1).  We are 

guided, however, by the emphasis in the IDEA definition that the elementary school 
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“…provides elementary education.” Therefore, in order for an LEA to determine if the non-

profit pre-school facility meets this definition, it is critical that the LEA review whether or not 

the private pre-school has an age appropriate curriculum.  This does not mean that the private 

pre-school facility be attached to or be physically located in an elementary school.  A private 

pre-school program’s attachment to an elementary school does not demonstrate whether the 

program provides elementary education, since a private elementary school may include a pre-

school program that is simply a day care center.  What more properly guides us in this matter 

is a review of the private pre-school’s curriculum as to whether that curriculum: 

 

 aligns with the Virginia Foundation Blocks for Early Learning:  Comprehensive 

Standards for Four-Year-Olds; 

 

 includes developmental activities and opportunities (pre-literacy, early numeracy, 

problem solving opportunities, and exploration of the child’s environment) interfaced 

with age appropriate social interactions. 

 

 Does the Virginia Department of Education (VDOE) have a legal basis to 

override a school division’s determination that a private pre-school does not meet 

the definition of “elementary school?” 

 

The determination of whether or not the private pre-school meets the definition of 

“elementary school” rests with the local school division where the private pre-school is 

located.  The Virginia Department of Education has no legal basis to override a school 

division’s determination in this regard. 

 

 Do the parents have dispute resolution options, other than the complaint system, 

for resolving the dispute? 

 

The parent’s dispute resolution options in this instance are limited to the complaint system.  If 

the parent disagrees with the school division’s determination, the parent may file a complaint 

with VDOE, under 8 VAC 20-81-200, that the LEA failed to follow regulatory requirements 

for parentally placed private school children with disabilities.  

 

The federal and state regulations governing special education preclude parents from using 

mediation or requesting due process to resolve this type of dispute. Those dispute resolution 

options apply only if the school division failed to meet the requirements of child find. (8 VAC 

20-81-150 C.10.b; 34 CFR §300.140).  

 

 

Practice Tip: 

Documentation of determinations of whether a private pre-school meets the definition of 

“elementary school” may include: an examination of the private pre-school program and any 

curriculum manuals; identification of factors used in the examination of the private pre-

school’s program and manuals; and/or summary of an on-site visit of the private pre-school 

and interviews with staff.  Such documentation will ensure that the school division’s 

determination was not arbitrarily made. 


